Reštaurácie a hotely po druhej vlne pandémie pociťujú oveľa pomalší rast dopytu, než v aký dúfali
Reštaurácie a hotely po druhej vlne pandémie pociťujú oveľa pomalší rast dopytu, než v aký dúfali. Nedostatok pracovných síl im preto až tak nevadí, nižší dopyt vedia pokryť aj s menej pracovníkmi. Reštaurácie zjednodušujú menu a skracujú prevádzkový čas. Zdôrazňujú, že kvalita ich služieb neklesá. Celková zamestnanosť v sektore je medziročne o 40.000 ľudí nižšia. Bývalí kuchári a čašníci teraz pracujú ako kuriéri či taxikári a niektorí dokonca prešli do priemyselnej výroby. Platy sú tam istejšie a najmä legálne. Mzdy v sektore ale rastú―priemerný ponúkaný plat v cestovnom ruchu stúpol z 907 € v roku 2019 na vlaňajších 935 € a tohtoročných 1.028 €, ukazujú údaje profesia.sk.
コメント